Glas naroda

А Р 0 Д А."

ГОДИНА IV.

сабору захтевали, да се иротив министра Сапаријепредузму иајстрожије мере, и да су окружна и муниципална општинства на зборовима гласно корила насртање Мађара у лицу министра Сапарије на стародавна повлашћена и народна права саског народа. и изјављивала, да Ее се самој круни обратити молбом. да им та права заштити; него и веКина љихових посланика на сабору иступила је из клубадеакове или боље сада владајуВе странке у Мађарској, у комедотле беше најпоузданији наслон мађарским владама. Алж све то ,1ош не беше увре!)еним Сасима доста. Да објасне своја народна права и да покажу свету, докле иде недозвољена тежња Мађара у помађаривању немађарских народвости уУгарској. написаше у неколико маха перу вични Саси кратке књижице. у којима бране своја права и жестоко одбијају пасртајеМађара. Сада оиет изјављују бирачи на скупштинама оним саским посланицима (понајвише чиновницима) иеповерење, који остадоше у клубу деакове странке, тако да је један од њих веИ положио свој посланички мандат, остали се налазе у врло немилом ироцепу. А у самом сабору, наглашавао је неки дан неки саски посланик приликом расправе о јавним бележницима у своме говору. кога Маћари посланици вазда прекидаху: да на пештанском сабору ваља да ,1 е слободно народносним посланицима говорити својим народним језиком. Као што се види Саси су узели ствар озбиљно, као што и треба; и бележеТш овај појав. ко.1и ид*» у прилог опозитгдји пародноспој. па и пашој у Угарској. додајемо: да је јаз. што га мађ. владајућа странка међу мађарским народом и народностима у Угарској ствара. сваким даном све шири, и да ће се на послетку раширити тако, да у одсудном тренутку може да буде страховито опасан по — сале МаЋаре. Главна свупштина оолске жупаније обратила се петици.јом на владу, да словачке гимназије уРецу, Туроц-св.-Мартину и Знију затвори за то, што оне потхрањују у ученицима и иначе ме^У Словацима некакве свесловенске тежње, од којих Мађари зазиру као Јаво од крста. Не прође неколико дана. а влада већ паређује „строжајшу" истрагу. Сирота влада! да она преза од таких баука и гвоздензуба! Какве свесловенске тежње, и то још у доброћудних Словака,

што су мањи од макова зрна? Не свесловенске тежње, него словенски дух, што га буде, снаже и крепе у словачке учеВе се омладине реченн заводи — тај дух несносан је мађарској скупштипи солске жупаније. Е па онда министар шта може друго, него брже боље наређуј истрагу! Краљевски суд у Сомбору позвао је све сличне судове у нашим крајевима, да закључе: да се само мађарским језиком писане судске пријаве од судова примају. — Хе! хе! Господа сомборске судије мора да су велики поштоватељи блажене успомене аустријског министра Баха! Него би господа с-удије ваљала да штудирају земаљски закон о народностима. који се сигурно не слаже са њиховом најсмиренијом жељом! РАЗЛИЧНОСТИ. (Друштва у Буда-Пешти.) У Буда-Џешти има7друштава за оепгурање; 9 жељезничких; 18 банака; 9 штедионица; 11 млинарских; 2 зидарска; 1 пиварско; 1 за гојење свиња; 3 штампарска; 1 паробродско (здружено угарско); 2 за ливење гвожђа; 1 шпиритус-оабрика; 1 кожарско-Фабричко; 1 Фабрика за предиво; 1 апотекарско централно; 1 Фабрика за прање вуне; 1 угљарзко; 1 за нађење камена; 1 Фабрпка за соду и за кемикалије; 1 Фабрика за прерађивање срчи ; 1 за чишћење шпирита; 1 цигљарско и угљарско; 1 лагумско; 1 штајнбрушко цигљарско; 1 најштифтско цигљарско; 1 гостионичко ; 5 заложних; 3 пријоритетна друштва. (•)• Давид Ливингстон), наученак, који је путовао по Африци да исппта овај свугде непознати део света, умро је на путу своме. Тело му пренеВе се у отаџбину Енглеску, где Ке га свечано дочекати. Жена и деца добиВе годишњу плату од владе енглеске. Тако се понашају изображени народи и њихове владе према ученим људима и њиховим породицама! (Скупљање перја.) У Француској су почели купити пере. Пауче малу децу, која не могу ништа друго радити, гдегод нађу перо, да га подигну и на одрећено место оставе. Тако се временом тма божија перја скупи, прода и отуд сеправе разне ствари. од ко.јих се многи новац добија.

ПОЗИВ на ПРЕТПЛАТ1 Са 17. бројем овога листа, који Ее изаТш крајем овога месеца. истиче претплата свима онима, који су платили само 1 Фор. Који су ради. да и даље добијају лист, нека изволе што пре поновити претплату. да им не бисмо морали обустављати листа. До краја августа стаје лист 1 Фор.. а до краја године 2 Фор. за оне. који су до сада већ платили за 4 месеца. Претплату примамо и од почетка године са 3 Фор., јер сада имапотпуних бројева, по што смо прештампали прва четири броја. као што веВ у прошлом броју јависмо. До публике је, да овај лист из дана у дан боље напредује, јер ако нам се боље буде одазивала, и ми ћемо више и труда и трошка моЕиулагатиу овај подузетак. Пријатељи народнога напретка, надамо се, биЋе нам у томе на руци, да овај лист што више пријатеља и претплатника стече. Ми ћемо и од сада гледати, да у листу буде што ваљанији садржај, а према одзиву ностараБемо се и за што лепше слике, које Бемо и од сад редовно бар у сваком другом броју доносити. Досадањи одзив је истина много бољи, него што је до пре био, али опет није толики, да бисмо према маленој цени листа у стању били, доносити слике у свакоме броју, као што смо се с почетка надали. Ако буде од сада бољег одзива, онда ћемо и више и лепших слика моБи доносити. ИВДАВАОЦИ „ГЛАСА НАРОДА". власник „задруга вк орпокт народну штампарију". — урвдник: Владан Ареенијевић.

Сриска народна задружна штамиарија у Новои Саду 1874. гол.