Godišnjica Nikole Čupića

278

У првој половини 12. века други знатан проловеднак п Философ бејаше се прочуо не само у Францеској но и по свему западном хришћанству. То је бло Петар Абелар, познат и са несрећне љубави са Хелоизом, ученицом и последницом својом. Велики проповеднички дар Абеларов и смелост његових мисли о догмама и установама римске цркве каои тужна слика његове верне Философске заручнице пунила је за дуго ум и фантазију мистичко-романтичког света у 12. ин 18. веку.

Абелар' је био ученик знаменитог професора, Росцедена у Компијењу. Још овај почео је да истиче разум и слободно испитивање као најпоузданију основу за сазнање цревених и светских истина, божјих и људских закона, и припадао је научној шкоди Номиналиста који су настављајући Платонову науку тврдили, да извесне првобитне урођене идеје од пскони постоје одвојено од ствари, и да се овим идејама одговарајући појмови доцније стварају; њихови противнаци били су Реалисте који су се држали више Аристотелове методе доказујући да су идеје нераздвојне од ствари и да са стварима, постају појмови и мисли. И једни и други губили су се најпосле у празним логичким и нелогичким Формулама, које су познате под именом Сколастива, а овом се римска црква у Средњем веку вешто служила, да задржи сваки озбиљнији покрет н развитак позитивног знања.

Из Компијења дође Абелар у Париз и станеу ФилосоФско-богословску школу, где је био најзнатнији . професор Виљем од Шампоа, реалнста. Абелар нагињући номиналистима дође у сукобс многим друговима

' Родио се 1079. год. ГОДИШЊИЦА НИК. ЧУПИЋА 18