Godišnjica Nikole Čupića

290

боду свога народа. Но то му се може више уписати у заслугу а не у прекор. Право хришћанство не пориче и не угушује осећања и права народности; оно их још буди, уздиже и општим човечанским духом крепи. Човев а хришћанин може да изврши задатак свога живота тек вао сан једнога извесног народа, развијајући своје мбћи и особине на језику ну духу тога народа.

У 12 веку више него икада пре и после тога имали су Талијани да бране своју земљу и слободу од туђинског царско-немачког јарма. Арналдо је био пре свега Талијанац и патриота. Речима Бог и Слобода које су дотде биле застава свима реФорматорима Средњега. века, он је додао још једну крупну и сјајну реч. Отаџбина/,

Видећи да ће сви напори и средства талијанских вароши и покрајина у љутој борби противу царсконемачке силе као и противу римпапске владе остати

немоћни и без користи, ако им се не нађе средиште .

одавле би се мудро и снажно кретали, смисли, да верозаконску реформу и политички преображај Италије доврши из Рама, из срца Италије, из саме столице римпапине.

Пријатељи и ученици Арналдови плашили су се његових смедих намера, показивали су му све тегобе и немогућност таквога ведиког предузећа, и одвраћали га од започетог дела. Но он се није дао ничим пооЛебати, и одговарао је, да ће бар другима прокрчити пут, ако њему неби пошао за рубом да изведе до краја свету ствар за коју је уложио свој живот.

Талијански племићи већином желели су да се ослободе царско-немачког јарма. Но видећи куда смера

1 Е насото роршате дез Кегогша(еџга, раг Саре Мабге.

Ја 5