Godišnjica Nikole Čupića

= и

291

Арналдова радња која, се ослањала на народ, и поплашени његовим одлаучвим демократским струјама почну га и сами гонити. С тога се проповедник уклони за неко време у Швајцарску, а упути једнога свог ученика, калуђера Арнулфа у Рим, да огледа не би ли се могло тамошње грађанство и народ покренути и задобити за предузето дедо реформе,

АрнулФо дође у Рим и почне из најпре као обичан калуђер просјачког реда говорити по удицама о томе, како свет треба да се по јеванђелској науци клони неправде и непоштења, раскоши и богатства, и како је особито католичко свештенство дужно да се покаје за своја грешна дела и поврати на пут апостолског живота.

Испрва римпапине власти нису узимале на ум проповедање овога чудног калуђера. Но кад се он отворено огласи Као ученик и последник Арналда из Брешије, па стреде својих огњених речи управи и на самога св. оца папу, онда се упрепасте сви видећи јерес и буну на прагу Ватикана, у срцу католичеог света. Арнудфа брзо ухвате и у тамници погубе (1128 године).

_" Оворо за тим Арналдо се опет врати у Италију. По смрти папе Хонорија 11 настане у Риму метеж. Странка кардинала кријући од народа избере за папу Иноћентија П који је био угодан да послужи вао оруђе туђинским снлеткама и кардиналској самовољи. А странка народна избере другога папу, Петра од Леона, под именом Анаклета П.

Иноћентије П уклони се са својим присталицама у Францеску н свупи у Рајмсу црвени сабор, који прокуне папу Анаклета П. Готово сви краљеви и кнезови Јевропе, сви аркибискупи и бисејпи изјаве се 34,

19%