Godišnjica Nikole Čupića

Ф Е ;

297

налдове застрашила. И кад су питали реформатора, шта, ће бити од папе, ако се оснује слободна талијанска, конФедерација, он је одговарао, да ће у Риму бити места, и за папу, с погодбом, да се он и свештенство врате првобитним апостолсвим установама.

Но папа је хтео да се врати у Рим с пуном цревеном и светском влашћу, како је и пре било. Он покупи у околини оружане чете под најам, пође на Рим, и пошто се општина није бранила, продре у варош и заузме Латрански двор; но тек што се намести у столаици својој, народ се узбуни и протера папу и његове чете прево Тибра. На глас о томе св. Бернар управи Римљанима једну посланицу којом их је позивао, да се врате у послушност према поглавару Цркве; но Арналдо је био у Риму, и народ слушајући њега одбије савете и понуде св. Бернара, па настави да уређује слободну римску општину.

Арналдо је после тога више година провео у Итадији бавећи се проповедањем древене реформе. И за ово време све до 1154 год. кронике не помињу никакав особити догађај о њему. А тада се обрне коло његова живота и за њега, приспе кобни час.

По смрти папе Евђенија 111 нови папа Адријан ТУ вештим начином задоби један крај Рима, тако назван Леонински део вароши у своје руке, и ту се с кардиналском колегијом смести, а у другом већем делу Рима управљала, је републикансва општина под утицајем Арналдове странке; но папини људи, чиновници и свештеници могли су и у ове друге крајеве Рима долавити и с грађанима мешати се исто као и Арналдови проповедници. Међу обојим противним странкама владало _је неко примирје, а ово ће се прекинути До прве прилике, која се ускоро јави.