Godišnjica Nikole Čupića

298

Једног кардинала кад је по удицама римским хо– дао, нападне светина, из освете иди другим којим поводом, и обрани га. да то папа провуне варош Рим и: одлучи грађане од црквене заједнице, забранивши да се никаква црквена служба ни обреди не врше у Риму, док се општина не покаје п не покори. |

Ова у оно доба веома тешка казна застраши народ у Риму. Арналдова наука и дух његове реформе не могоше још довољно да замбне код народа дуготрајну навику и плрактику католичке Цркве и папиног свештенства. Народ се дивио узвишеним мислима 8 дубоким наравственим истинама Хришћанства, које је Арнаддо проповедао; но у исто доба народ је тешко осећао празнину, која се у његовом животу стварала без уређене и сјајним церемонијама окићене Цреве и службе. А Арналдо није сматрао за нужно, да на, место:

"римпапске власти и католичко-црквених установа које. |

обара, подигне друге видне знаке и представнике 60жије воље на, земљи.

Народ се поче кајати што је увредио папу и кардинале. Противници Арналдови и папина странка добију опет мах у Риму; општина се поплаши од гњева и освете власти, која је већ толико векова муњама и: громовима, својим народе и краљеве под уздом држала, а благим осмехом кад је требало милост и срећу им делила.

Цео Сенат римски дигне се у двор папи, падне пред њим на колена и заиште опроштај, обећавши дД8.

ће протерати Арнодда и његове присталице. Св. отац.

учини се, да је задовољан овим кајањем; Арналдо сеувлони из Рима у Кампанију, али га по наредби тамошњег владике кнез те области ухвати и у тамницу баци.

' аи 7