Godišnjica Nikole Čupića

на Управу Фондова, према општем решењу одборском. Одбор реши : да се г-ђи Линки одговори: да ће одбор подејствовати код Управе Фондова, да она прими за дужницу г-ђу Линку а да сама буде дужница задужбини за 600 дуката, кад дужница измири интерес на ту суму од ! Јула 1874; но да се тај ин– терес свакојако што пре плати. —

и

Председник јавља, да су задужбини Чупићевој поднесена ова. дела : „Хекел и његов утицај на развиће Ламаркове и Дарвинове теорије“ од Д. Ружића; „Историја. Византије од императора Јована Кантакузина“, извео Димитрије Алексијевић ; и „Демостенов живот и рад, и товор његов за венац“, превод проф. дра. Ј. Туромана. Одбор реши: да се прво дело да на оцену докторима Јосифу Панчићу и Владану Ђорђевићу, а треће проф. Светомпру Николајевићу и члану одбора Ћ. Малетићу; „Историја Византије“ пак да се врати преводиоцу за то, што одбор не налази, да може имати какве вредности извод из таких дела, која су извори стручњацима.

3 з

Члан Ст. Новаковић напомиње, да је у пређашњем протоколу (од 7 Априла 1877) погрешно забележен његов предлог о чланцима за први алманах задужбински „Годишњицу Чупићеву“; — на име он је предложио, да прву књигу напишу сами чланови, то јест да је буду дужни написати, ако не буде чланака са стране, те да због тога не изостане штампање прве књиге; а у протоколу је записано „прву књигу да напишу само чланови“. Одбор, опомињући се да је овом био смисао његова решења, реши, да се ова исправка стави у протокол.

4

Председник М. Ђ. Милићевић подноси оставку на председништво, и моли одбор, да му је без дебате прими, јер би