Godišnjica Nikole Čupića

ха

"2 2 с>

нову. Док није био ударен на народ општи школски прирез, и докле су они који издржавају школу (ошштине, или поједини људи) плаћали учитељу из својих средстава, дотле су они јаче и утицали на избор учитеља, на његов рад, владање, итд. Тако су ошитине још по оном закону од 23 Септембра 1844! „издржавале учитеље из својих прихода.“ А за то су оне и бирале своје учитеље, па су свој избор слале главном школском управнику, државном чиновнику, који је, ако изабраник не би имао за учитеља прописаних својстава, дужан био притећи општини у помоћ саветом, да нађе бољега. За, плату се општина погађала с учитељем, и угодбу своју стављали су они на писмено као сваки уговор.

За најближи надзор над школом, општина је бирала између својих најотреснијих чланова једнога за „месног школског управника“ који је ту своју дужност вршио бесплатно. Избор овога управника јављала је општина главном школском управнику — знања ради.

Местни школски управник имао је власт мотрити на школу, на ученике, на учитеља, на његов рад у школи, и на владање ван школе.

Године 1855, Декембра 14, изађе закон: да свака пореска глава, па и чиновници, пензионари, свештеници, ч учи тељи, кметови, и сви други житељи нашег отачаства који стално пребивање и извесан начин живљења имају, плате по 9 цванцика годишње на издржавање основних школа, а да престану сви други тприрези у име шкбла купљени,“ >

До тога доба, школски је Фонад, ма да је оспован још 18418, био слабачак, те није могао узети на на се издржавање учитеља основних школа, али овим великим прирезом он за кратко време толико нарасте, да је већ могао од свога чистога

"| зборник П, 815—828. 2 Збор. УШЕ, 97—100. > Збор. П, 17—29 (закон од 18 Јануара 184').