Godišnjica Nikole Čupića

232

свештеника, општина су села која су томе попу нурија. Око манастира пак редовно се може узети да црквену општицу чине сва села која су манастиру нурија; али често неком манастиру прилажу, или му иначе помажу, и људи из даљих места, те и они имају неко право код манастира према прилозима својим, и према обичају који се где држи од старине.

Што год црква стече, било од прилога, било од куповине, било од зараде — све је имање црквено којим располаже цела црквена општина. Ако се које село одели од своје црквене задруге, начинивши себи нову цркву, дели се и дотадашња црквена тековина ; и то одељено село свој део носи у нову своју цркву, или га оставља, као поклон, оној цркви у којој се молило докле није имало своје оделите богомоље.

Имањем црквеним руковали су обично црквени тутори које, најчешће, бира оно село у ком је црква. Мешање попа у то руковање било је са свим природно; али је на неким местима било оно и избијено, ако личност свештеника није била препоручна за таке послове.

Исто је тако бивало и с манастирским имањем, којим су руковали нуријом изабрани тутори у договору с манастирским старешином — игуманом, или архимандритом !

Негде има по која стара црквина којој народ долази на молитву, и прилаже. И тековина од таких прилога сматра се као део имања оне цркве у чијој је нурији, ма да тим новцем обично рукује оно село у чијем је атару црквина. "

' Ево за то једне потврде из најновијега доба: Не далеко од Ниша, у селу Габровцу, манастир је Св. Тројице. Никао је ових дана спор између општине нишке и габровачке: Прва вели, „Габровац је наш манастир,“ а друга: „Није него наш,“ Кад државна власт упита о том игумана, он одговори ово:

„Манастиру туторе поставља општина нишка, и они воде рачуне од касе црквене; ја сам не радим ништа без њихова одобрења, а њима и рачун дајем од свачега,“

# У селу Бучу, у крушевачкој, има црквина Свете Ане, која има 100 дуката капитала. Те новце даје село под интерес.