Godišnjica Nikole Čupića

при и

233

Негде има фондова и од гробаља. Фондови ти обично постају од попаше гробаља. Из њих се оправља, капела у гробљу, и сарањују се сиромаси кад умру (Трстеник).

2% Моћ црквене општине

У старо време општина се сама старала да добије дозволу од Турака, да начини себи цркву; сама је цркву градила, китила и богатила, како је могла и умела. Од себе се разуме да је таква општина и управљала црквеном имовином, где је било какве имовине.

Исто је тако бивало и с манастиром : села која су манастиру нурија, градила су или оправљала ћелије за духовнике, и „конаке“ за народ, својим трудом и новцем, као што је и раније помињано. Па су, наравно, та села и управљала тим имањем договарајући се са старешином у манастиру.

Може бити да је који од богатих манастира, задужбина краљева или царева, у који су се стицали прилози из свих крајева српских, по некад желео да се ослободи од оте контроле с поља, из нурије; али је навика била тако велика да се није могла напустити бар Форма тога контролисања.

И не само да је нурија имала утицаја на економну страну своје цркве, или свога манастира, него је она сама себи бирала попа, или старешину у манастиру тако да је владици остајало само да „положи руку своју на главу изабранога,“ и да му да свој владичански благослов; или просто да га утврди и објави својом „синђелијом“ ако је раније запопљен. Ево за потврду једне синђелије из године 1812:

„У нахији драгачевској село или ти варош Пожега, в неј житељи — 36 домов — сагласивиле се (от реченог места житељи) изабраше себи за. пароха јереја Милована. Протича (себи) за правилнога законота свештеника, на које и ми саизвољајемо, и нашим архипастирским благословенијем по-