Godišnjica Nikole Čupića

257

на село Гојин До, па на село Планиницу ; а одатле се повија западу, на Јаничарску Бачију, у реку Јерму. Прешавши Јерму, граница иде уз брдо Светота Илију, на. Чујаетла, Гајтаницу, пи даље ка селу Цереву Делу.

доритттиљлиита

Не далеко од границе, поврх села Држине, на бугарској страни, има превица Свети Никола. Неки Поп Петар, из Цариброда, важно нас увераваше да је та 60гомоља грађена „пре хиљаду и сто година“. ЖЊудни доказа толикој старини, ми скочисмо с коња, и, кроз ројеве чела, од калуђерова уљаника, уђосмо у црквицу, запалисмо свећу, и на месту где нам је речено да стоји тај важни запис, нађосмо и прочитасмо : да је црква живописана пре двеста година! ....

Докле се ми мучисмо да нађемо доказ толикој давнини, дотле Поп Џетар спокојно седи на свом коњу, а један његов у Христу брат тресе се од смеја, лукаво нама шапћући да отац Петар милује говорити тако крупно! ....

У округу пиротском данас служе четири манастира : Свети Ђорђе, у Темској; Света Богородица, у Висоској Ржани ; Свети Димитрије, у Дивљани, и Света Богородица, у Сукову.

Прва, су два већ помињана. Трећи је изнад Беле Паланке, мали. незнатан манастирић ; а овај четврти "је на реду сада да се помене.

Ма да је ова богомоља постала тако рећи јуче опет њено постање личи на далеку старину.

Ево шта се прича о тој цркви:

,

У селу Великом Крупцу, на десној страни Нишаве, има стара црквица, посвећена, Св. Николи. Цр-

Годишњица Ник, Чупика ГУ 17