Godišnjica Nikole Čupića

273

де Око језера Власине има двадесет заселака с разним именима'. Сви ти засеоци чине једну општину. Та се ошштина зове Власина.

4- Наши, кад су заузели ове земље и поделили их за управу, назвали су Власином пли Власинским срезом села с једне и друге стране реке Власине. Управо оно што се у народу зове Буковик.

Казасмо шта се и шта зове Власина, али вреди застати још који часак на овој висини, и разгледати неке особине овога предела.

Ваља се сетити да смо ми овде на размеђи вода; ми смо па висини с које се воде разилазе на далеке стране.

Ено онамо на исток од језера Власине има, избрежак који се зове Букова Глава. Још даље на, исток од те Букове Главе брдо је Колуница. СОпону међу та два брда држи тако звани Горњи Преслап.

Кад киша пљусне на Букову Главу, онда се вода од те кише у главноме цепа на троје: оно што потече на северозапад од Букове Главе, то оде нешто у Власину а нешто у Јерму, а те обе реке најпосле утеку у Мораву. Оно пак што потече на југоисточну страну од Букове Главе, то се на Горњем Преслапу поцепа на, двоје те лева пола иде такође е Јерми а десна се стаче у Божичку Реку која тече у Сгруму.

Изнад Власине, дакле, од Букове Главе раздваја, се планинско било на двоје: једно се упућује на се-

" Ево имена тих заселака ;

1. Подом, 2. Куманкић, 3. Гаџина Мала,4. Дражина Мала, 5. Попова Мала, 6. Бикина Мала, 7. Стојковићи, 9. Лалишина Мала, 10. Симонова Мала, 11. Јарачева Мала, 12. Биљаница, 13. Маркова Мала, 14. Градска Мала, 15. Соводова, 16. Величкова, Мала, 17. Чивдарева Мала, 18. Гаина, 19. Престојчева, 20. Дојчинова.

Свега, 410 кућа.

Годишњица Ник. Чупиа ТУ. 18