Godišnjica Nikole Čupića

275

сладак звук туђих намама, они ће сами наћи где је чему граница, и каква граница треба између њихових држава.

Не буде ли у њих хладне памети и правичности, нека знају напред, да ће из земље нићи, или из облака пасти какви нови Турци!

О том нека не двоуме ни мало!....

Предео око Власине био је некад густо бучје. Данас је та гора готово са свим затрвена. Прича се да је исечена за топљење руда, које су ту вађене и у старо време и за Турака. Тога блага има ту и данас обилно.

запише.

Стари пут из Мораве од Лесковца ка Ћустендилу ишао је на Власотинце, на Острозуб, на Добро Поље, на Црну Траву, па је између Чемерника и Власине пролазио к водопађи Струминој.

Црнотравци желе да се и нови друм (насип) проведе туда а не од Предејане ка Власини. Линија којом | би ишао пут од Предејане Власини, веле они, врло је висока и врло је снегопадна.

О том би ваљало прибрати поуздане извештаје.

Од Софије пак пут је ударао на Трн, па преко Знепоља излазио на Власину, прелазио Чемерник!, и, низ Врлу Реку, спуштао се на Мораву ка Врањи, а после је ишао к Новом Брду и Приштини.

Власинцима је стока све имање. Они веле да се за њихов сир зна чак у Цариграду. — И они иду

" Тим је путем, у сред зиме 1418, продрљо с војсњом бесни Султан Муса, идући на Врању ка Новом Брду. Гласник ХЕЏ 305. — Курипешић опет прошао је туда од Врање ка СоФији 1580.

18