Godišnjica Nikole Čupića

8

корени Татарима и Турцима. Ови са својом вером у судбину и својом грамзивошћу за телесним уживањима владаше неколико векова над Словенима, но брзо изгубише скок и клонуше у распаду од својих породичних и друш= твених зала. А Словени па и Срби чувајући породицу и своја народна предања и одани идејалним узорима хришћанске вере и људске просвете, мало по мало узеше мах над својим противницима и ослободише се. Није дакле, стара држава српска пропала с тога, што народ српски не би имао ни познавао идејалних тежња, ни што би се бавио мање старањем о моралном развићу а више намирењем својих животињских жудњи, сматрајући материјалну корист као највиши задатак људске радње. Нити су турске орде задобиле на балканском полуострву победу обилатошћу својих идејалних тежња и својих моралних осо бина. Њима је давала за оно доба претегу њихова монархиско-војна организација у вези са верозаконским јединством и Фанлтизмом Пслама. А и земаљски живот. њихов као и њихов рај по Корану, пуни су телесног уживања и благовања о туђем отетом добру, што им је на послетку као црв подгризло мусломанску породицу, мусломанско друштво и државу.!

Сваки пут кад су ми се овака историска поређења приказивала, и кад год сам их у облику одређених мисли хтео написати и другима саопштити, чинило ми се да бих

!. Мило нам је што можемо овом приликом казатн, да смо у пријатељском разговору с поштованим белгиским писцем епохе цара Душана, добили уверење, да ће се старати да у овом пространијем делу које о том времену наше историје спрема, допуни м исправи своју оцену о узроцима пропасти старе српске државе, у колико се дубљим проучавањем марактера српског народа буде боље обавестио, да му горе поменути ранији суд није бно на докотним историским Фактима основан.