Godišnjica Nikole Čupića

36

гаше иза сна покренути, осташе не само у присенку, но падоше дубоко по мрачним стазама верозаконског и црквеног Фанатизма, па у вези с тим готово се изгубише у домаћем друштвеном и политичком растројству.

У потврду овога што већ готово сваки образован човек може да види и позна, вредно је овом приликом поменути, што један од најзнатнијих писаца на западу, г. Емил де Лавле у наведеном горе спису!) неодољивим доказима изводи, да католички народи све више опадају и губе свој културни и политички значај, а народи протестанске и источне Цркве да све јаче напредују.

„Данас се говорш много, вели г. Лавле, како латински народи опадају, и да будућност припада ђерманским и словенским народима; ја не мислим да су Латини осуђени на то узроком крви која у њиховим жилама тече. .. Но чини ми се по историским послетцима а нарочито по садашњим догађајима гледећи, да католички народи напредују много слабије од других народа који су напустили католичанство, те поређени с овима они као да још иду у назад. Разни узроци не даду ми да утицају расе приписујем ову појаву која се не може порицати.

„Истина, судбина народа зависи једним делом од њиховог физичког састава. Па ако још на постање гледамо, наћи ћемо само два узрока којима се могу објаснити различне судбине разних народа, а то су: раса (племе) и средина у којој се крећу; састав човека с једне стране, а с друге стране утицај спољне природе, клима, 3емљописни положај, производи земљишта, изгледи околине и храна. Но кад се тиче народа који имају тако мешовиту крв као јевропски народи, и који у осталом про-

а

1 Пер Аувшг дев репрјез саћонаџев. Еде 4Ф,Есопоте Зослаје. Улпе! — герпете едшШоп. Рапз, 18786.