Godišnjica Nikole Čupića

у 37

излазе од једне опште лозе, веома је тешко с коликом толиком научном поузданошћу изводити друштвене појаве из извора и утицаја расе.

„Инглези умеју боље од Францеза да се управљају скушштинским (парламентским) начином и политичким слободама. Да ли ће то бити утицајем (узроком) крви 2 Ја то не верујем. Јер готово до ХУГ века Францеска, Шпанија и Италија имађаху обласне слободе веома сличне са инглеским слободама. Једина видна разлика међу њи; ма била је, што су инглеске слободе имаде прибрану, усредсређену (централизовану) владу, којој орган бејаше један једини парламенат (сабор с два домај, који се показа довољно снажан да држи меру ·краљевској власти. Судбина Францеске и Инглеске поста сасвим различна тек после ХМ века, кад у Инглеској Пуританци (Калвинови следбеници) победише краљеве Стјуартовиће, п кад у Францеској Луји ХГУ изгнавши следбенике Реформације поништи последње остатке местних и обласних самоуправа, једину озбиљну отпорну снагу која би се могла противити деспотизму.

„Кад видимо дакле латинске протестанте да над"машују ђерманске народе латинске цркве; када се у истој земљи и у истом становништву, истога језика и порекла види, да реФормовани (протестанти) напредују брже и правилније од католика, тешко је ову надмашност једних над другима не приписати Цркви коју исповедају. ·

„У проучавање ових питања уношене су сувише честе секташке стоасти и противуверске предрасуде. Време је да се у том послу употреби метод проматрања, и научна непристрасност Физиолога и природњака. Простом потврдом појава произаћи ће необориви закључци.

дна се да су Шкоти и Ирландци истога порекла. И једни и други потчињени су Инглезима. До ХУЕ века.