Godišnjica Nikole Čupića

306 и још НЕШТО о животу СВ. ЂУРЂА КРАТОВЦА

Св. Георгије, у истој Стематографији, насликан је као голобради младић (за цело је жефаровић знао за поп Пејин опис живота и страдања св. Ђурђа Кратовца, кад га је насликао као голобрада младића, јер по опису у штампаним црквеним књигама, не би га могао онако млада насликатиј, у десној руци држи крст, а у левој гранчицу. Заогрнут је у-подужи плашт, а на телу има хаљину као набрану кошуљу с дугачким рукавима, опасан средом појасом, који се не види, јер је горњи део мало извучен, те заклонио појас. Хаљина је дугачка до половине бутина. На ногама има узане чакшире, које су турене у узане, горе оперважене, чизме.

И г. Милићевић у својој поменутој књижици на стр. 95. прича, како су за његовог детињства, неки људи из Турске доносили у Београд и продавали икконе св. Георгија новога. Иконе — рече — за наше очи, одиста беху нешто ново. На њима је светац живописан у бељој набраној кошуљи (Фистану), а на глави је имао црвен фес, с дугачком свиленом кићанком.

ћез сумње су те иконице снимљене биле са слике, што је у манастиру св. Јована Рилског, само су му на главу метнули фес с кићанком и хаљину (кошуљу, Фистан) продужили до земље.

Како данашњим даном, хвала милостивом богу, Србија има више својих конзула у Старој Србији, то би иста господа учинила роду глас, ако распитају и разгледе, да лисе где очувао, до данас, спомен св. Ђурђа Кратовца код нашег народа у Старој Србији, да ли има где каквих рукописа о њему, те ако они то ураде и обелодане све оно што о њему дознаду, 2» тако исто, ако и наши студенти, у Русији, тачно изврше оно, на што сам их упозорио, моћи ће се тек тада, тачна слика о св. Георгију новом |Ђурђу Кратовцу), српском светитељу написати.