Godišnjica Nikole Čupića

176 о БАЛШИЋИМА

краљевима и деспотима Србије, а такође п прародитељу нашега дома.)

да тим. паставља Мусаћ своје причање, приопћујући најприје њеко ппемо с којим му пријевод би дослан. Дотично- мјесто у Мусаћа гласи: „Господине Конетантине, шаљем Вашем Господеству извештај («гапзпи(о), обећан у Риму, о поријеклу деспота српеких, а такође и господина Андрије, вашега прародитеља, писан на ерпском језику ћирилицом (1 пепа Сћишгенха Зегулапа), а преведен на италијански језик; приспјевши у Млетке, сјетио сам се Вашега Господства, како ми ваља..,“

Мусаћ је тај пријевод примио године 1545. Ма да није сасвим јасно ко је написао ово писмо"), ипак је сигурно да се пријевод тиче „Хронике грофице Мурске“, јер Мусаћ је опет напомиње при крају извештаја о Балшићима.)

Та хроника пружа нам дакле, кратко али одређено, једно повије свједочанетво за поријекло Балшића, које гласи: „А од кољена реченога Немање роди се краљ Балша.“ (Е деПа зптре деј ргејајо Магпата пасупе Вакба Ке).

Ове ријечи које се наслањају на српску тронику, не губе ни ако вриједност тиме, да се Мусаћ касније и на другом мјесту опет заплеће, умствујући да су чланови напољске куће де! БВазо „и у Арбанији краљ Балша“ потомци неких Фантастичних „краљева Балта.'')

Изнесавши што Ђурађ Страцимировић и Марија Балшићева, грофица Мурска, за своје поријекло тврђаху, прилазимо сад на мнијење каснијих историка.

Мавро Обрин (тод. 1601) каже за старога Балшу: Балша, о коме ћемо сада говорити, бијаше власте-