Godišnjica Nikole Čupića

О БАЛШИЋИМА ЛК

млин зетски доста убог; а за живота цара Отефана (Душана) држао је само једно село.'")

Већ смо изнијели, да су три брата Балшићи, као жупани, задружно управљали Зетом већ године 1360, а да према томе мора да су власт заједнички наслиједили од свога оца. Орбин дакле о староме Баоши не зна ништа друго до његова имена; а о поријеклу не износи ништа.

Милаковић у својој „Историји Црне Горе“ вели, да су Балшићи по женској крви од краља Вукана произашли.“) Послије њега исто изводи и Мијатовић, постављајући уз то ипотезу, да су Балшићм потомци по женској крви Вуканова сина Ђурђа.“

Мајков се у главној мисли слаже с Милаковићем, велећи: да су сви српски и босански владаоци говорили да су род с Немањиним домом прем да то није била истина, али за Ђурђа (Страцимировића) говоре летописци и историци да је био род с Немањићима од некуда по женском кољену.“') Ми Мајковљево мнијење не можемо прихватити. да оне српске и босанске владаоце који тврђаху да су род с Немањиним домом, ваља неисправност тврдње сваки пут одјелито и појединце доказати. За краља Твртка, који се позива на своје „трародитеље, господу српску“, познато је, да је доиста само по женској крви род с Неманићима. Али не иде да се по њекој непоузданој аналогији а ругоге изједначује тврдња Ђурђа Страцимировића с тврдњом краља Твртка.

Што се историка пак тиче, то мислимо, да се на њих не морамо обазирати; а љетописцима смјели

12%

=