Godišnjica Nikole Čupića

178 О БАЛШИЋИМА

бисмо само онда апсолутно повјеровати, кид би исти били савременици првих Балшића.

За нас су дакле најпоузданији извор ријечи самога Ђурђа Страцимировића од године 1386, које упућују директно на Стефана Немању. Овдје није свједок само Ђурађ, већ и они којима је писмо управљено, а то су тадашња господа дубровачка, која су свакако добро знала те генеалошке ствари.

Што се Ђурађ враћа чак на Стефана Немању, то свакако значи да он није изданак владалачке гране т.ј. да није никакав потомак Стефана Првовјенчанога; а по томе нема друго до да је потомак краља Вукана.'") Да је пак то потомство по мушкој крви, а не по женској, то изводимо из тога што помиње Св. Саву, е се у томе очитује породични понос једнога Неманића.

Досад само нам је познат родослов владалачке гране лозе Немањине, а за остале Неманиће мало шта поуздано знамо.'")

Прије него што завршимо говор о поријеклу Балшића, морамо се још свратити на скроз неосновану версију да су Балшићи произашли од напољских (еф Бадзо, потомака Француских де Банг.

Већ емо наговијестили да Константин Мусаћ најприје на основу српскога извора износи да је стари Баоша потомак Немање, а да послије опет изводи да су Балшићи и де! Бабзо од пстога рода. Мусаћ приопћује, да за напољеку кућу се! Башзо говоре да произлази од Света три Јерарха, те зато да има за знамен звијезду! Али такво поријекло чини се и Мусаћу одвећ чудновато, стога он на то не полаже цијене, већ само толико прихваћа и тврди, да су ти де! Бао, а у Арбанији стари Баоша од кољена краљева Балтијских.'“)