Godišnjica Nikole Čupića

190 о БАЛШИЋИМА

Овај поступак Млечића мора даје Ђурђа тим већма изненадио, пошто му мало времена прије тога бијаху одобрили да држи оружане бродове"). При опасности да му се униште бродови и да се зарати с Млечићима, мораде се Ђурађ оставити Котора и пристати на мир“); а Котор се затим, идуће године 1370, подложи краљу Угарскоме Људевиту |.

Године 1370 биће да је умро најстарији брат Страцимир, чије име у догађајима пошљедњих двију година већ нигдје не сретосмо"“). Свакако бијаше Страцимир старјешина куће Љалшића од 1360 до 1370. — Он бијаше ожењен Јерином Дукађиновом "“), а оставио је за собом сина Ђурђа.

6. Брат Страцимиров, Ђурађ Балшић, оженио се Милицом, кћерју краља Вукашина“). Из те породичне везе развио се политички савез ком бијаше цијељ уништење Николе Алтомановића, старога непријатеља Балшића. Јуна мјесеца 1371 находимо Ђурђа Балшића, краља Вукашина и краљевића Марка утаборене под Скадром '"), а сва је прилика да удружени хтједоше да ударе на жупана Николу. Него због провале Турака у земље Вукашинове мораше одустати од намјере.

Вукашин пође на исток да се сретне на Марици са Турцима (26. Септембра 1371). Краљ Вукашин и брат му деепот Угљеша ту погибоше. Бојиште прозваше Турци „Срписка Погибија“ "'). Мало за тим умрије и цар Урош (2. Декембра 1371).

Послије смрти краља Вукашина заузеше Балшићи године 1372 Џећ и Призрен с областима/ ").

Исте године сретамо Балшу Балшића као господара Канине п Авлоне, која је мјеста добио са женом Комнином, кћерком деспота Јована Комнина,