Godišnjica Nikole Čupića

106 из СРБИЈАНКЕ агжаља а пе иажањ са лав ма а МЕЊА нек шах ма за А Ота ПАЈА

нога и осећајнога живота српског онн се нису усуђи– вали заринути се.

2) гласом (грлом све сјајније звезде т. ј. Јачином твога кликтећег гласа задрмај чак и сам небески свод, да се ш њега стресу све сјајније звезде,

3) ђинђуве (инђухе, мрђеле; звезде, које су ситне као стаклене мрђеле или перле) из кумовске сламе т. ј. И оне ситне звезде из кумовске сламе, које се сјајуцају као оно ситне стаклене мрђеле, кад их сунце осија...

Кумовска слама јесте читав онај полусјајан млаз од самих звезда некретница, који се увек види на ведром летњем небу, кад нема месечине. Те звезде у кумовској слами разне су величине. Тако на име оне, што су ближе нашем оку, изгледају увек крупније од других некретница, које су удаљеније. А најудаљеније некретвице изгледају нам уједно и најситније. Ово су опе ђинђуве из кумовске сламе, као што их је песник назвао.

%) се (с') јунацима (јунац' ма, вепци вјенци) оплетају (саплетају, плету),

Венац је знак слане. Већ Елини најстаријега времена употребљавали су венац од дивље маслине као одличије за јунаштво, које је неко показао у њиховим Олимпијским играма.

У одликовање (отличје, одличије, боље !

4 сагрешила (згрешила, сгтрешила) би више

', но игда (икада), да пропусти само

•) проценивши (процјенивши, оценивши; биће (битје, постање, род, порекло, колено)

“ кнеза Максима од Старога Влаха,

Кнез Максим Рашковић рођен је по свој прилици друге „половине 18. века у селу Штиткову на планини Јавору, а између села Кладнице и Нове вароши. Он је био од оне старе и разгранате породице Рашковића, из које су још 16. и 17. века бивали и султанским бератима утврђивани кнезови за Стари Влах, који онда обухваташе, осим целог моравичког и једног дела златиборског среза данашње Србије, — још и читав садањи сјепички округ у новопазарском санџаку.

Благодарећи с једне стране тој околности, што је кнештво старовлашко остајало безпрекидно више од два