Godišnjica Nikole Čupića

108 ИЗ СРБИЈАНКЕ

пити њи

1500 наоружаних Срба. Оба ова Рашковића беху синови онога Братула (Братка 2), који је још 1737. године у Сјеници кнезовао над Старим Влахом. Атанасије постао је у Угарској пуковником српске војске (милиције... а брат му Јован капетаном.

Да су и ова браћа Рашковићи прави потомци исте старе српске лозе, као и она четири сина Хаџи-Арсенијева, који се с патриархом Арсенијем П1. у Угарску преселише, — то је писмено потврђено. Тако на име оног пуковника Атанасија син, Алекеандер од Рашковић, на своје потраживање добио је од пећског патри– арха Василија Бркића Августа месеца 1763. године у Новом Пазару издато уверење, како је он заиста прави потомак древних старовлашких кнезова Рашковића.

Од ових у Угарску у разно време преселивших се Рашковића доводио је своје порекло и покојни профе-– сор београдске Велике Школе Мијаило Рашковић, син Васе,“) негдашњег уваженог капетана аудитора у биншој граничарској панчевачкој пуковнији. А да ли је овај происходио од оних раније, или ових доцније пресељених Рашковића, — то могу јасно показати само они породични султански берати и царске дипломе, које су иза његовог сина остале. ·

У двору патриарха Арсенија ЈУ. живио је ваљада поред Атанасија још неки Рашковић, коме се за сад не зна ни име, ни степен сродства у коме је стајао са поменутим патриарховим зетом. Овај непознати Рашковић није отишао с патриархом у Срем, него се настанио и основао кућу у селу Сабанти, близу Крагујевца. Његов унук Сава био је веома уважен овећеник у Сабанти, где је пре неких четрдесет година умро, оставивши за собом синова и унука, који и данас носе старо презиме Рашковић.

Неки од неисељених Рашковића у Староме Влаху, зар какви брат, син или братучед онога кнеза Братка, биће да је био отац кнеза Максима. Ваљада је то баш онај исти кнез Коста Рашковић, код кога је на крају прошлог века неких деветнаест година као писар слу-

-– –—

“) Васа Рашковић родио се у Панчеву 1795, а умро 15. октоб. 1370. у Белој Цркви као умировљени аудитор.