Godišnjica Nikole Čupića

110 из СРБИЈАНКЕ

10) древнога 'древна, старог.

1) сила, много важнога 'важна, значајнога срећом и јунаштвом.

12) ево узор 'идеал, врлога (врлостнога смртнога (смртна, човека т. ј. Ево идеал врлога човека,

13) огледало „зрцало) борца и војсковође (ратника),

'%) хришћанства „христјанства, јакога (крепкога, смерношћу 'смјерношћу, скромношћу'. А зрцало хришћанства, које је смерношћу крепко; | 15) љубитељ правде и одбрана (мач) отачаства 'отечества, отачбине, постојбине!,

16) влади ·правитељству својој своме, српској т. ј. Препослушни влади својој,

'' надмашити премашити, превазићи, могао (мог о,

Бајард, Пијер ди Терељ, познат иначе под придевом „витез без страха и прекора“, бно је Француски племић. Он је рођен 1. Априла 1176. у породичном замку Бајард код Гренобла. На далеко је изашао на глас са својих витешких врлина: на име се одликовао необичном храброшћу, частољудбљем и галантеријом према њежном полу. У војној служби снојих краљева Карла УП. н Фрање |. стекао је славе. части и признања.

Особпто се Бајард прославио својим војним прелазом преко Алпа у Италију. Овде се он одликовао храброшћу у бојевима код Падове и Бреше ;1509, а још више у великој битки код Марињана. Због чудеснога јунаштва, којим је свакога у овој битки задивио. одушевљени млади краљ Фрања 1. зажели да га Бајарл свечано посвети у витезе. Тако је и било.

У несрећном рату са немачким царем Карлом у. Бајард је јуначки погинуо у боју код Гатињара (30. Априла 1524. у Ломбардији. Сам непријатељ толико је уважавао овог необичног витеза, да је његово мртво тело предао Французима.

'%) природнима природним. од природе са с", небеса (вишњости, од Бога даровима дарима т. ј. А при– родним даровима од Бога.

19 пакосници :злобивци, злобљивци: хришћанскоме (христјанскоме, српскоме уву уху. т. ј. И као пакосници чувени у хришћанству !