Godišnjica Nikole Čupića

из СРБИЈАНКЕ 118

дрвену справу за мучење сужних, од којих се ваљада жели изнудити какво признање, да би им се могло брзо судити. По турском судском поступку томруци су били дозвољени, те су редовно и употребљавани.

По описивању једног очевидца ови турски томруци састоје се из две једнако дебеле и дугачке греде. Свака је од њих, а у једнаком размаку, на једној страни урезана полукружно. Помоћу гвоздених ушица на крајевима, таква једна греда обешена је о две гвоздене куке, које су побијене у два супротна зида од тавнице. Ова са оним урезима на више окренута греда виси једно 30—40 сантиметара изнад земље, те се може клатити. У урезе ове греде сужник мора да положи обе ноге, обично изнад стопала, које се поклопе оном дугом на исти начин урезаном гредом, па се онда обе још стегну ланцима или конопцима. Овако у обе греде сапет сужник никако не може стати на своје укљештене ноге, него мора седети или лежати на земљи, али увек са мало на више уздигнутим стопалима.

Грозност томручења често је бивала увећавана тим, што је утомручени сужник у исти мах бивао стављан и у ланце. Тако на име метали су му гвоздену карику око врата, па и на сваку руку изнад шаке још по једну. Она карика око врата имала је две ушице, а оне друге само по једну. За све ове ушице беху закачени ланци, који својим другим крајевима допираху до обимних зидова тамнице, где су утврђивани о нарочите куке. Ови ланци бивали су изнад земље нешто више уздигнути, него ли она обешена доња греда за ноге.

Тако трогубо сапети, а често још глађу и жеђу изнуравани сужник могао је своје мучено тело тек за невољу на земљу спустити, да се одмах на више прући, те ради олакшице бола за тренутак да лебди у ваздуху, клатећи се тамо амо у ланцима полуобешен. При најмањем покрету руку, ногу или главе, тело сужника у овом несталном положају бивало је у свима правцима тако истезано, да је он час по на свакоме месту морао осећати неисказане болове. Које ови а које жеђ, глад и неспавање толико су сужника изнурили, да је обично у Највећим мукама морао најпосле и умрети.

ГОДИШЊИЦА ХМ! 8