Godišnjica Nikole Čupića

134 из СРБИЈАНКЕ

9: нехотевши (нехотјев) и незнавши (незнав) се Фалити (Фалит, хвалити);

'5) се (с') кнезом Максимом (њиме) т. ј. Краљевић Марко би се поносио кнезом Максимом.

Краљевић Марко био је син српскога Краља Вукашина Мрњавчевића (1367—1371), који је после смрти цара Уроша Немањића овладао српском државом. Марко је као управник (гувернер) Македоније седео у Прилипу, · где је и своје новце ковао, као што сведочи један примерак у београдском народном музеју.

Без сумње је Краљевић Марко у целом Српском народу једна од најпознатијих и најомиљенијих историјских личности из 14. века. Шта више он је са своје правичности, милосрђа. отворености, простог начина живлења и јунаштва постао јединствено омиљени витез и код осталих балканских народа. Ови су га својим песмама овечили. А поезија Српског народа, која је Краљевића Марка у свима положајима живота посматрала, створила је од њега узор правог српског витеза са свима добрим и лошим особинама његовога народа.

Краљевић Марко погинуо је у боју на Ровинама (1395', где је влашки војвода Мирчета разбио султана Бајазита.

% га (г, кнеза Максима) уклањао (уклањ'о, клоннио), се свуда т. ј. Дели-Рамо бн се свуда уклањао од кнеза Максима,

дели је реч турска, која значи: чудо-храбар, срчан. одважан. А Рамо је мушко име, које употребљавају мухамедовски Србин, но канда још више Арбанаси. Чује се то име и код Црногораца, али вероватно само као издевак.

Овај Дели-Рамо, који се овде помиње, биће ваљада каквн местни велики јунак потурички, као што је онај прични турска Херкул, који се зове Дели-Алија. О овоме Турци причају, како он увек невидно- иде испред сваке њихове војске, па јој сабљом крчи пут, обарајући пред собом брда, шуме и све друго, што би јој слречавало кретање ка победи.

У) када сем (сјем, осим, ванј војне оре „те се храни т. ј. Када у мирно време кнез Максим оре, те се храни.