Godišnjica Nikole Čupića

из СРБИЈАНКЕ 135

%8) светино (свјетино, свете, сав народе) што ниси (не) чула још (јоште),

49) се (с') и камен оживотио (оживоти) некад (негда) т. ј. Да је и камен оживио негда,

Овде је Фигурним говором циљано на тај случај, кад је негда неко почео човечански осећати, који је све дотле као камен неосетљив био. На кога се ово циљање односи, то ће се доцније видети.

109) да потера (погони, истера) изданке (омладке, младике), :

Овде је Фигурним говором циљано на то, како је некад и на незгодном земљишту изникло нешто, чему се нико ни надао није. А шта је то било и у којој прилици, видеће се доцније.

Прловина зове се ороњено земљиште, које је тако стрмено, да се оно не може ни орати ни копати. Зато је немогуће на њему што сејати, ни садити. Само по брдовитим пределима може бити прловине.

' дек (лијек) од отрова да постане (буде) т. ј. И чак отров да постане лек !

Овде је Фигурним говором казано, како неко по себи шкодљиво срество, кад се у згодној прилици употреби, — може да отклони опасност или да спасе и сам живот. А које је то срество, кад и ради кога употребљено било, то ће се доцније видети.

7),али свуда (свуд) успети (успјет'") онај, који насрће (насртало), са свим узмогне (смогне, савршено узмогне) т. ј. Али савршено може свуда успети само онај, који насрће. .

Овде је исказано основно начело живота, да у извршењу неког замишљаја (плана) сасвим може успети само онај човек, који се смело баци на посао и издр. жљиво продужи радити га. А на кога се човека односи ово, и то ће се мало доцније видети.

3) најпоследњега Бјелобрковића

Бјелобрковићи били су Срби мухамедовске вере. Родом су из варошице Косатице, која лежи југо-западно од Нове вароши у ново-пазарскоме сапџаку. Из верскога Фанатизма Бјелобрковићи су били крвни непријатељи православним Србима, па наравно и Рашкови-