Godišnjica Nikole Čupića

150 из СРБИЈАНКЕ

У српском устанку од 1815. војвода Младен истина није учествовао. аљи се зна, да је он н на страни кол европске дипломатије радио, да његова отачбина извуче што већих користи од тога устанка.

Као већ стар човек, војвода Младен апет се вратно у скоју отачбину 1822. Но на скоро по његовоме доласку, како се прича, ондашњи београдски везир затражи, да му се он изда. Које ова опасност, а које опет и само неслагање с кнезом Милошем, до кога је довела Младена и стара охолост његова, — принудили су га. те се он прикрио у дом ужичкога сердара Јована Мићића, намеривши одатле тајно у Црну Гору да пређе. Али на овоме путу преко Златибора подмукло га убију Мићићђеви пандури.

7. вређај (вријеђај, на јунаку ране,

12. дечити (лијечити) нећеш,

13. вредиш „стојиш, достојан си) и ноге му уми-

вати „мнти, прати;;

3, судити судит) а јунака може т. ј. Јунак ју-

нака само судити меже...

Овим је казано, како ни саветник Јанко Ђурђевић војводу Младена није за јунака држао.

35) би (6'), у Београд (овде) дошли Турци,

6. копунима !..,

Ово је циљање на тадашњу службу српских саветника, која их је лишавала сваке могућности, да своју мушкост докажу јунаштвом: јер су седели у Савету. па само размишљали и беседили (говорили, квоцали) о пословима нове српске државе.

Гвоцавац или копун зове се онај петао, који је нештачки лишен своје мушкс моћи. Зато он и квоца као свака кокош. Отуда му је и дошао онај назив.

Кажу, да је месо од копуна много слађе, него ли од правог петла.

47. » такве |(такове, таке) браће не имамо;

45

, вођ вожд, Карађорђе. нам (ни, Савету) против њега (њ, кнеза Максима) не пише ништа !“ 19, ' »

, оде диже се, отиде) Јанко и Младена (онога) нађе 10 | . о Е | : ја. З „ · Товорио му. баш (те) како оно но: треба... ~. стан конак код у: свога земљака.