Godišnjica Nikole Čupića

из СРБИЈАНБЕ 1583

да му је овај више пута давао по неколико хиљада венецијанских дуката, да их лично носи у Солун и предаје тамошњем неком трговцу, с којим је Хаџи-Никола у трговачкој вези стајао. Овај колико далек, толико и. опасан пут хитри Милутин више пута је срећно предузимао, и то пешице, да би се само кроз арнаутске. пределе сигурније провући могао. Но и при највећој обазривости његовој ипак му се десило, да је у оба рамена био рањен од арнаутских гонитеља. Добивена пушчана зрна Милутин је и'у гроб понео.

Ову своју дугогодишњу службу Милутин је најпосле напустио због необуздане наглости Хаџи- Николине, у којој га је овај увредио.

На име једном дође Хаџи - Николи давнашњи му пријатељ Хаџи-Мусто (Мустафа) Бабић“). Обојица изађу на некакви ниски доксат (веранду) хаџијине куће, пак поседају и почну на тенани разговарати се. У том на један пут падне нешто на ум Хаџи - Николи, те зовне Милутина, који, десивши се баш онда код куће, одмах изађе па позив газдин. Али против сваког очекивања газда му цочне најпре нешто пребацивати. па га онда стане корети, псовати и најпосле чак и грдити. Милутин се нађе у чуду. Но како се је осећао савршено невин, то је он само мирно слушао у ишчекивању, кад му се газда буде већ једном стишао. пак да му онда хладнокрвно докаже невиност своју. А кад се ХаџиНакола ипак не умеде умерити у својој неумесној јарости. него све више зипарањем вређаше, — онда и частољубиви Милутин најпосле плане, па кру:.ног и гломазног газду зграби, те га на очиглед његовоме запрепаштћеноме пријатељу Хаџи- Мусти с доксата баци на авлију. Учинив овако,.с места је оставио газдину кућу,

#) Овај је био у прошлом веку богат п чувен сарајевски трговац. Од:кад се беше из светих мухамедовских места вратио, он више није ништа радио, него је од својих прихода у тишини живео. У својој старости делио је сиротињи, подизао чесме п чинио свакојака добра свакоме без обзира на веру. Зато је и био од свакога поштован.

Мушка грана овога Бабића давно је изумрла. А једна његова кћи, како се у Сарајеву прича, била је удата у кућу Шапн (Соколовић) - Пашића на Гласинцу.