Godišnjica Nikole Čupića

169 из СРВИЈАНКЕ

Овим је у алузији казано, да је Милутин био од оне старе јуначке куће, из које је петнаест људи погинуло, војујуђи као Фрајкорци или као хајдуци четујући уз аустријску војску (1685—1699 и 1716—1718, по Србији, Босни и другде.

8) дознав (узнав, дознавши, видевши) у невољи Србина (Срба, кнеза Максима),

') кога (ког) оно ('но) би живот дао (положио, погинуој,

%') као за једнога (једног ) те јунака дичнога (дична, поносног, славног),

%:) пшенични (шенични) орден заслужившега (3аслуживша) т. ј. Који је класа пшеничног орден за служио...

По мишљењу Милутиновића ово је био старосрпски орден, али у коме времену, то нам он не каже. Давао се за одликовање великога јунаштва.

%2), оног часа, одмах с места онако ('нако) смисли постарачки т. ј. Оног часа осмисли оваво зрело, како само старца умеју,

Милутин је у овој прилици био старац од седамдесет и једну годину.

94) када (кад) њиме (њим, Милутином) истучен (намекшан, избијен) је т. ј. Ломигорић кад је био од Милутина истучен,

Ломигорић, коме се име не зна, био је у 18. веку међу ужичким потурицама један од најдрскијих зликоваца. Само је на добре људе насртао. Имао је своје земље на Севојну код Ужица. Шегових рођака било је у Ужицу све до 1862. године, па су се тада иселили у босански Вишеград.

Не зна се више, кад и због чега је Милутин овога Ломигорића истукао. Можда је то учинио пре свога одсељења у Сарајево, а ваљада и после, кад је као сарајевски трговац од њега рогату марву куповао, па се некако око куповине с њиме посвадио.

%8) учовечен (учоечен, уљуђен, укроћен) грозни,

Фодуловић, такође један од ужичких потурица из - 18. века, био је чувен зликовац. Но он је насртао само на зле људе. Особито је радо гонио зле Турке, а бра-