Godišnjica Nikole Čupića

Они које сам познао бавећи се у Тодоли

Кнез Александар. Онда, кад ја бејах у Топоди, Кнезу Александру било је 40—46 година. То беше човек вишега раста, права стаса, осушне снаге, црне масти, рапава лица, пуних на крајевима шиљастих бркова, обилне проседе косе, коју је над челом чешљао на једну страну; по некад, док стоји, глава би му се на раменима тресла и преко воље његове.

Од старога Карађорђевога града, Кнез је био оправио јужну кулу, и целу дуж до цреве, где је начинио неколико соба и дугачак ходник, затворен стаклетом. На по се, у граду, била је кујна, амбари за жито, неколике собе за млађе, ин друге зграде. И северну кулу. над градским вратима, такође је био оправио и покрио. Све друге зидине дремале су, као рушевине, и мало по мало круниле се од времена.

| цркву, задужбину оца свога, Кнез је лепо оправио; начинио јој је нов иконостас, и сву је изнутра моловао. Турци су, године 1313, све иконе спалили а свеце по зидовима нагрдили: боли им очи, и одсецали носове, и уши. Кнез је те ругобе у цркви сте превукао бојом, а у олтару није дирао ништа, него је оставио светитеље нагрђене: да се види каку су муку и они трпели, кад је Србија своју слободу изгубила. Тој цркви је Кнез поклонио