Godišnjica Nikole Čupića

ДВЕ ГОДИНЕ У СЛУЖБИ УЧИТЕЉСКОЈ 55

приход од својих ондешњих вашарских дућана; набавио јој је нове књиге, и све друго што јој треба. Чак је сам настајавао да се све у цркви намести где треба. Једном је имао нешто повисоко да 3закуца, па, не могући дохватити са земље, заиште столицу.

— Господару, одговори намесник Мијаило: — нема друге јаке столице, сем ове Митрополитске.

— Све једно; дај ту; где владика седа, ја могу стати, рекне Кнез смешећи се!

Око цркве је био каменом обградио један четвороутаони простор, што је некад било воће Карађорђево. На горњем рогљу тога квадрата, озидао је школу, а на доњој јужној страни начинио је кућу за свештеника.

Изнад те ограде и цркве диже се вис Одленац, на ком су били вождови виногради. Кнез је старе очине прихватио и повратио, 4 и нових је чланова доста засадио. А

Осем тога, начинио је на друму, одмах испод Града, ведику механу и дућан, и једно 25—30 дућана за оне који су доносили своју робу на Тополски вашар, који се ту држао сваке године о МаЛлој Госпођи.

И још једну механу је купио и, доцније, изнова начинио, мало на север од прве.

У месту Крћевцу, где је Карађорђе сам крчио, орао, и копао, Кнез је имао лепе њивеин ливаде; а на десној страни од реке Каменице и Кубршнице, под самим селом, био му је леп забран, као четка густ. Ове је његово имање било заграђено.у прошће и поплетено јаким јасеновим прућем.

При свем том, ја мислим да је он на то имање више трошио, него што је од њега примао!