Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 85

По том бележи места Ватагат (Параћин), Ре!јаседетез: (без сумње Шупељак долина, данас Јовановачка река), па онда „Аезсјтиа (Алексинац), „где има мали мост (стр. 125).“ Ту помиње да су на трави око моста видели гомилу корњача, од којих су око стотину похватали.

да Ниш (који по том долази) писац каже да је некад био варош с епископском столицом, а тада је био варошица.

да Нишем на три миље даљине, помиње место Сошта — ћутину. Ту се спомиње, мало на страни од пута, изврсно купатило, у коме су се гдекоји купали (стр. 126).

Затим долази Мизат-Вазћа-Радапка, где писац спомиње како су посланство дочекале „бугарске жене“ бацајући пред њих на пут мале комадиће масла и соли, предсказујући и желећи тиме срећу и успех путу и раду посланства.

Јула 11-ог- посланство је стигло у Маскегкој · (Пирот), где су преданили. Због врућина, промене ваздуха и начина живота ту се од пратње преко 40 њих разболеше, а 26 помреше, међу којима је био и барон КорнпФил.

Писац спомиње да су у Пироту имале некад своју резиденцију војводе од Вилака (ће Фикез 01 УшШаск) и да су се ту и тад налазиле три цркве хришћанске, од којих је једна раније припадала Доминиканцима, а у њој је писац тада видео изнад гроба поменутих војвода штатуу човека у пуној величини. Испод ногу тога војводе налазио се точак и у њему крет, на коме се читао натпис „Не ез! „зершбив Шпизбтв Пошта Гаптел из Рих де У: „Јаск, Ешиз оба зегелаз ћи! Потна Хасоја: Кег15 „Возтае сша сопзогје зпа Сажћалта. Аппо 1500