Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 87

——

се некада звала Тракија. За Тракију бележи да је једна од оних шест области којесу у римско време састављале Дакију. Других пет су: Мојдамта, Тгапзујуаша, Казџа', Уајасма апад Бегуја..

Јула 189-ог стигло се у Кпирга-ђазћа, дан по том у Ихтиман, а јула 20-ога у Киз-дервен (К)5кеттепћ), врло каменитим путем.

Сарембеј (Закигалтђег“) у отвореном и родном пределу било је место у које су стигли по том; одатле су прошли кроз Татар-Пазарџик, који као да је забележен именом Татар-Баште (Патбатђазјек) и стигли у Филипопољ.

За Филипопољ бележи како им је ту на неком брежуљку показана мала црква Светога Павла. „То „је вредно да се запамти — наставља писац „јер на три места одатле налази се горе доле по „селима више хиљада народа који се зову Паулини „(естр. 184).,“ Писцу није била позната секта Лавлићана, али је у толико знатнија његова белешка.

Знатна је и белешка о звону у Филипопољу, која гласи: „У овоме месту има стара једна кула „са звоном које нам је необично постало, пошто »довде у овим варварским и пространим крајевима „никакво нисмо видели (стр. 134—182).“

За тим спомиње православни манастир. „Не „далеко од вароши, на једном оделитом брегу, има „велики манастир за калуђере грчке вере. Храм је „светога "Борђа (етр. 185).“

1 Овако је наштампано, а неко је на дну пером уписао да. мисли да то треба да се чита Казсла, која је доњи део Оловеније (еће Јомег рате ог Зсјауопја).

2 Руски неименовани путник бележи ово место Сарамђбекљ. П. Снрку, Православпни Палестински Сборникљ, внп. 30. С. Петер-

бургљ 1590. страна 29.