Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 95

„зна да у Турској треба чувати само живот, јер је „тај на ударцу свакоме, нарочито пак старешини, „и да се нико не семе ни пошалити да се похвали „својим имањем, јер тога ради може отићи без трага „и глава и имање. То се догађало и многоме 60„гатоме паши и везиру, којему су главу одсекла и „однела два чауша или гласника под његовим вла„ститим чадором или у његовој кући онда, кад је „он под својом руком или под својом заповешћу „имао по стотине слугу или хиљадама војника (стр. „171—179)8.

да села бележи да су пл да су куће у њима као војничке колибе; да их је врло мало покривено ћерамидом, боље рећи: није ниједна, и да су кравље штале у Енглеској и чистије и угодније од сеоских кућа на Балканском Полуострву. „ди„дови по селима у главноме су као и у Угарској, „али су гори. То је просто коље пободено у земљу, „па поплетено прућем, и излепљено с једне и с друге „стране блатом и балегом (стр. 172)“.

„Али јавне зграде њихове — наставља даље „писац — као што су караван-сераји, станови, ку„патила (хамами), мостови, насипи и чесме, које „смо у путовању, сваки дан виђали, у врло су „Добром реду, јер их сама њихова вера на то упу»ћује, а богаташи и великаши, знајући да се неће „знати куд ће се после њихове смрти зденути њи„хова богатства, радо остављају на те ствари, у „уверењу да ће се таке њихове наредбе поштовати. „О тим се иде дотле, да гдекоји из нарочите ода„ности и милосрђа остављају средства да се хране „пеи или птице, наређујући да се на гробовима. „њиховим праве рупе за воду птицама из ваздуха. „Гдекоје птице, нарочито грлице (гугутке) тако су