Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 115 трећем одељењу се описује путовање по Малој Азији. У другој половини прво одељење описује пут од Занте до Атине кроз разна места у Грчкој; у другом одељењу се описује Атина и старине у њој, а у трећем одељењу су описана неколика путовања, из Атине у Атику, Коринат, Виотију итд. и по· бележево је што је на тим путовањима знаменито виђено.

Лакшега прегледа ради ми ћемо разне белешке из ове књиге поређати у засебним одељцима. Прво место п онако долази белешкама из Далмације.

|

У књизи се налазе планови и уз њих други нацрти Поле, Задра, Морлака (слика човека уз опис, на који ћемо доћи касније), врата св. Крисогона из Задра, Сплета, Дпоклетијанова двора из Оплета, Трогира, Хвара (Лесине, пристаништа), Новога (Кастелново, више као карта). У свима се тим местима писац задржавао мање или више, и о свакоме има и бележака.

О Задру (стр. 12 и д.) пишући описује место, пристаниште, град и војску у њему. Каже да је тада у Задру било осам чета пешака и три коњаника и да су „у њима били понајвише Морлаци „или Словени (Могадиез оп Езсјауопз), Хрвати и „људи из преко планине (дез Стоафез еф Чез Тта„топфаплез да Зерфбеп флоп де Раппаџе), на север од · „Далмације, људи висока узраста, јаки, здрави и „смеони, нарочито Морлаци, који су обикли на „хладноћу и на неплодност планина што се њи„ховим именом зову, а протежу се у млетачкој „области дуж ових обала. Ти људи су окорели „противници Турака, и када их у руке добију, ни-

5%