Godišnjica Nikole Čupića

120 пУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ

да је средишња власт остављала те пределе самима њима, покушавајући само овда онда да их себи подчини, без великог настојавања.

П.

При Крфу писац бележи нешто што се тиче крвне освете. Изводимо ту белешку што је у вези с тим обичајем и у нашим земљама Јадрана Приморја.

„Становници су Крфа врло осветљиве природе. „Нанесену им увреду не заборављају нигда, докле „год има кога жива од једне или друге породице, „јер се освета преноси с оца на сина, тако да се „тим начином обе породице истребе. Сами причају „С осудом поједине варварске случајеве крвне освете „који су се на Крфу догодили. Опомињем се једнога „таког случаја, и ако сам заборавио имена поро„»дичних чинилаца. Закрвиле се две породице, у по„четку за незнатну ствар, свађа је, после, узела то„лике размере, да су неколика лица изгинула и с једне „И с друге стране, нарочито с оне која је увреду „нанела. Од тих породица у једној остане само „један младић. Кад он за женидбу стигне, понуде „му да се ожени девојком из куће непријатеља поро„Ддичних, да би се тиме завади учинио крај и да „би се породице измириле. На чешће наваљивање „он, на послетку, пристане. ћенидба се уговори и „сврши са великом радошћу. Али мало по том, пошто . „је невеста своме мужу доведена, овај позове к себи. „на част женина оца, мајку, сестре, браћу и остале „рођаке, намоли их да остану код њега да ноће, „па их све, па и саму своју жену, немилостиво „покоље (стр. 56)“.