Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 121 а НА ПАПИ АЕ Таља МА с НИ МОШЕ : Ини

~

Ш.

() хановима или гостионицама за путнике и трговце по Турској има у Џ. Хвелера такође занимљивих бележака. Главни им је опис при Цариграду. „Има у Цариграду и по целој Турској — чи„тамо на стр. 150 и д. — јавних зграда које засту„пају гостионице и које се зову караван-сераји или „фанови. Они су подигнути на разним местима ва„роши као пијаце или тргови на којима се продају „разне потребе. У ханове се прима свак, без обзира „на занимање, стање, народност или веру. И богат „и сиромах у њима ноћива подједнако, јер свак има „оно што понесе како за постељу тако и за храну, „иначе му ваља ноћити гладан на земљи или још „највише на асури, којом су чувари у по гдекојим „хановима дужни послужити путника.

„Ханова има две врсте. Најстарији су проста „велика зграда без одељака и соба: у њима има уза „Зид само клупа стопу и по подигнута, подзидана »да не би пала, озго патосана каменом, и широка »од прилике седам или осам стопа. На четири или „пет стопа од зида имају мали димњаци, између „Бојих се стеру постеље, где се везују коњи и где „им се полаже да једу.

„Позније се по већим варошима стану зидати „ханови чистији. Ови се зидају обично тесаним ка_„меном у облику четвороугла, на два три боја. Кров „су им лепа кубета од олова; деле се на одељења „од десет квадратних стопа од прилике, и ту се „поједине гомилице или дружине смештају и живе „како хоће, пошто се око тих места налазе разни „Аућанићи који умереном ценом продају потребне

4