Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 143

води осим имена, те се, по томе, не зна је ли он син славнога Мехмеда, али је врло могућно.

На месту где се помињу главни дворови Цариграда, спомиње се код Алај-ћошка и двор СоколиМохамед-паше. Још се помиње Соколовић при Терапији, селу на Босфору и околини Цариграда. „Селиму П (сул„тану, којему је целе владе Соколовић велики везир „био) беше се допало пецати рибу у Терапији, „која се одмах у хладу кипариса, за јело пржила. „дато је, вели се даље, везир Соколи-Мохамед-паша „наредио да се ту подигне место које се прозвало „Тарапија због тога што тараб на турском језику

„значи забаву.“ По томе би ово турско предање тврдило да је Терапија (место много старије и очевидно грчкога и византијског постања) основана, по заповести Соколовића. У ствари ће бити да је што друго у месту самом саграђено по заповести Соколовића.

Ш. На послетку за нас су од значаја и белешке о гробу султана Мурата П, о боју косовском и о Милошу Обилићу, које се налазе у опису Брусе.

Белешка о Мурату гласи овако: „Он је дао „јањичарима капе ускуфе, везене златом. Сазидао „је једну џамију у Билеџику пи другу у Бруси, а „један манастир у Постин-Пуш-Баби. Био је убијен „године 791') после боја на Косову (Кћаззоуа) од „Милоша Кублаки (МнНозћ Кајак). На томе је „месту било подигнуто кубе, које је обновио мој „милостиви господин Мелек-Ахмед-паша.“)“

5 По таблицама пок. ђен. К. Протића, ова година одговара тачно нашој 1389.

2) Мелек-Ахмед-паша био је у многим великим државним службама, па и велики везир. Рођак је Евлији, те се зато у књизи често помиње.