Godišnjica Nikole Čupića

> 1

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ |

"примљен сутра-дан, у суботу 24-ога септембра, у 10 сати из јутра.

Пошто је тако све било наређено и утврђено, г. посланик се, мало после 9 сати, крену из куће г. барона Штурма, команданта у Земуну, у којој _је био одсео. Његова Преузвишеност седе у кола са г. витезом Понт-Кулан. Испред њих је јахало једно одељење драгона и хусара угарских под оружјем, а једно одељење војничке посаде беше изашло мало раније. Официри и чиновници Његове Преузвишености следоваху у више кола, за којима иђаше гомила грађана понајвише у „бпрошима“ (еп ђтосћех), колима бечкога начина.

Дошавши тако на Саву која дели царства, Његова Преузвишеност уђе у командантову лађу и седе на једну софу, за њ спремљену, поставивши себи с десне стране г. Понт-Кулана, а с леве г. команданта. Напред је било више седишта за секретаре и официре из свите. На дати знак турска шајка, одређена да прими г. посланика, опали два топа, и крену се одмах кад и лађа у коју беше села Његова Преузвишеност, стим да се сретну и састану на средини реке. Али шајка пловљаше брже.

Кад су се тако сусрели, г. посланик се попе у шајку, где га прими тефтердар или благајник пашин, који то учини стојећи, пруживши му прво десну руку и понудивши десну страну до себе, а после седе под спремљен заклон на софу најпре он сам, понудивши посланика на леву страну до себе. Ади г. посланик стојећи пред заклоном, остави тефтердара себи за леђима и постави се тако да тефтердар дође њему с леве стране, показујући му тим начином како се мало пре ружно понашао. Послужише слаткише и каву, али Његова Преуз-

10"