Godišnjica Nikole Čupića

154 ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ

Његова Преузвишеност оде да одседне код архиепископа грчког.

Ниш је на подножју брегова који га окружују. Ономе ко би рекао да је утврђен могло би се пребацити да не зна шта значи утврђење. У стању у коме је данас, ова варош би могла дати само кратак и слаб отпор нападу који би колико толико био уредан. Варош је подељена на турску и грчку варош. Град је повелики, али су у њему само зидови, и они су у доста добром стању. Ти зидови и неколико малих батерија сва су одбрана Ниша. Али становници нишки нити су у мање бедном положају нити под блажим притиском од осталих у Србији. Архиепископ се пред г. послаником није умео уеставити жалећи се на кињење коме је он сам лично и сваки дан изложен.

Октобра 6-ог посланство је провело у Нишу. Посланик је послао поклоне муселиму и јањичараги, који су њему послали овнова и воћа.

Октобра Т-ог настављено је путовање уз пуцњаву топова са града нишког. Донекле су га пратили Бесли-ага и ћаја муселимов са својом свитом.

На једну миљу од Ниша има извор вруће воде, и врх њега је подигнуто купатило као у Будиму. Три миље пак даље, почињу врло високе планине, назване Црвене Планине. Требало је два и по сата с коњима и воловима да се изиђе“ на врх, и врућина која се на тај дан десила, као да је средина лета, умножила је не мало остале тегобе пута. И остали део пута, све до Муса-пашине Паланке, ноћишта тога дана, био је тежак и тесан и каменит. Тога ради се на ноћиште стигло већ у саму. ноћ, после осам сати путовања. У Паланци се налази нека врста турскога града, проста ограда од четири