Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 155

(ИЦ о -- и – =

зида, с пушкарницама около и са дванаест кулица по крајевима, у којој се просто може заклонити одред јањичара у време рата, или се заклонити ствари од напада каквих лаких чета. На двадестину корака од јединих врата ове играчке од града налазе се неколики латински натписи на камењу изрганом, које изгледа да је останак римских грађевина. Октобра 8-ог се путовало преко планина и кроз три четвртине путовања све путем каменитим, док се дошло на ноћиште у Шехер-кјој (Пирот). При уласку у ту варош има полу-разваљен градић, поред кога је пут за кола етраховит. Међу тим до-

- лазак г. посланика поздрављен би и одатле пуцњем

из јединога топа који се на томе месту налази за обрану.

Место је то на подножју планинама. И ту се октобра 9-ог изменише кола. И како је број кола с првим претоваривањем пртљага сведен на 1], Његова Преузвишеност навали да се истога дана пред подне пође даље. И доста рано стигосмо у Сарибарак (Цариброд), пошто су путови од Пирота дотле врло добри. И ту као и на пређашњим ноћиштима није било за г. посланика другога склоништа до хана или штале, јединога склоништа за путнике у Турској.

На једну миљу од Сарибарака, одакле посланство пође октобра 10-ог рано, пошто се имало шест

миља пута до Халкали (Сливнице), улази се у тес-

нац планински, у ком се путу ни трага не зна због камења које с врхова у долину пада и због провалије која онуда вијуга.

Више од сата треба да се изиђе е тога рђавог места. Остали део пута до Халкали доста је добар;