Godišnjica Nikole Čupića

156 _ ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ

и што се више иде напред, еве је отворенији. Халкали село је накрај равнице плодне и добро обрађене, али су куће и овуда као и довде праве мишије рупе.

Боље је било у Софији, куда је г. посланик стигао 1 1-ог. Ту је одсео у кући архиепископа грчког, која је мало пристојнија од архиепископске куће у Нишу. Пре но што се дође у Софију, прође се пространо поље, ограђено планинама са свих страна. Још је пријатније за поглед то поље зато што је добро обрађено и.што се од границе све дотле путовало кроз саме шумске пределе. Положај је ове вароши што може бити пријатан, али је варош сама прљава и блатна вечито. Има у њој до 21 џамије. Паша Румелије заповеда али не седи у Софији, и он држи ту место себе муселима или заступника. Тај је Његовој Преузвишености одмах по доласку послао поклоне које је носило осам момака. Два прва ношаху у рукама сваки по живо јагње, и тако уђоше у собу, у којој се налазила Његова Преузвишеност ; врста уљудности и пријатна и нова. Други момци ношаху сваки по таблу воћа различите врсте. Сви су ти људи дочекани и 0тпуштени по туреки, то јест свакоме је дат поклон који вреди више него њихов дар.

Пазари софијски су врло ружни и од дрвета. Има и купатило од вруће минералне воде, које се у толико више походи, што је бесплатно за свакога. Хришћанина може више интересовати џамија од цркве посвећене светој Софији; кажу да су у тој грађевини први основи од Грка. Џамија је унутра врло чиста и покривена је асурама. Према средини, с десне стране, види се ограђено место, подигнуто за 10 стопа, на ком се чува Алкоран. Горњи део