Godišnjica Nikole Čupića

сл |

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ ~ БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 6

овога храма обележен је малом ншшом човечије висине; око ње су се обе стране велики масивни свећњаци од бакра. По зиду унаоколо налазе се многобројни натписи црним исписани, са којих они који читати умеју могу понављати најлепше стихове Алкорана. -

У среду 12-ог октобра г. посланик је провео у Софији, п јутро је употребио да види два купатила вруће минералне сумпорне воде, на два сата, од вароши. И једно и друго су тако врела и тако прљава, да се на купање ни помислити не може.

Одмах на два пушкомета до тих купатила налави се рудник гвожђа који се обрађује.

Тога дана је извршена смена кола и пратње.

Истога дана у ноћ г. посланик је, по нарочитом куриру који је путовао у Беч, добио из Цариграда од гт. Вержана (Уегсеппез) писмо којим је извештен о аудијенцији коју је г. Обресков (ОђгезКол) имао код великог везира и о одвођењу тога министра у затвор Седам Кула.

Октобра 13-ог настављен је пут преко поља софијског у Јени-хан, сат и по далеко од Софије, куд прелази река Грубија (бтошла), која се лети гази, али зими и после великих киша излива се и мења корито, те је, у тим приликама, и прелазак отежан.

У Јени-хану има диван хан од камена, по коме се село, без сумње, и прозвало Јени-хан, што значи Нови Хан. Ту је Његова Преузвишеност сазнала, новост да је кримски Герај васпостављен на старо му достојанство Хана Татарског.

_ Октобра 14-ог пошло се врло рано, да би се стигло у Ихтиман, пошто су путови дотле врло рђави и кроз планине. Бугарски сељаци из околине