Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАПСКОМ ПОЛУОСТРВУ 159

И ту се променише кола.

Октобра 19-ог посланство приспе врло рано у Филипопољ, јер је пут врло леп и једнак све до тог места, које се види из велике даљине, пошто је као амфитеатар подигнуто на два брега који га држе и затварају. У близини се на ново долази до Марице, поред које иде пут. Унаоколо су пространа поља пиринча, који ваља да да обилату жетву. Остало поље је исто тако плодно житом, а нарочито воћем и дивним грожђем.

Војска турска у Филипопољу тако је исто неуредна и непослушна као и она у Београду. Пре кратког времена јањичари су многим богаташима грчким попалили куће зато што им нису хтели дати позамашну суму новаца коју су они тражили. Кад је султан издао заповест да се кривци примерно казне, онда се сва овдашња војска дигла на оружје и побунила, и с тим већ нико није умео изаћи на крај, јер онај који је ту султанову заповест донео, морао је своју главу спасавати бегством. У таким приликама и султану не остаје ништа друго него да се начини да ово не види, и тиме сам своју слабост да правда. У осталом пошто је сад баш Русији објавио рат, и то га принуђава да штеди војнике који су толико самовољни да их је тешко обуздати.

У седам села око Филипопоља има растурених на 3000 католика, а мало их је у тој вароши, јеру њој нема католичке цркве, и тога ради они црквене дужности врше приватно и смотрено. Те послове, који нису безопасни, врше с преданошћу два или три мисионара.

Октобра 19-ог провело се променом кола п обновом намирница потребних до Дренопоља. У том