Godišnjica Nikole Čupića

ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ О БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ 161

Пошто кроз два дана енег не престајаше падати, октобра 24-ог путови бејаху са свим покварени и готово под водом, кад је посланство путовало у Мустафа-паша-ћуприси. Земљиште с обе стране није обрађено, и покривено је џбуњем.

Мало даље прелази се Марица преко врло узаног каменог моста, са свим опалог. А мост којим се улази у Муестафа-паша-ћуприси, озидан на 22 лука, чувен је као најлепши у Отоманском Царетву.

· У овоме месту предусретоше г. посланика Француски трговци, настањени у Дренопољу, и један од њих поздрави посланика у име свију њих и предаде му као поклон понуде за опорављење, које згодно пристадоше. У овоме месту куће су да горе бити не могу, па и оне су скоро пропале.

( истом се таком муком етигло у Дренопоље, октобра 25-от. Пут је већ постао неупотребљив за. кола кроз тешку земљу, размекшану барама воде од растопљеног снега, која немаше куд отицати. Његова Преузвишеност је стигла у Дренопоље са свим раслабљена, п сат касније добила је и доста јаку грозницу.

Октобра 27-ог остало се на месту једно обичаја ради, а друго због слабости г. посланика.

Из јутра је по црквама објављен ферман султанов који заповеда свима поданицима грчке и јерменске народности, да све своје оружје, ватрено и остало, у току десет дана донесу на предају у дућане за откуп одређене. Ко не би послушао, објављена му је телесна казна. Овом се предохраном, у садашњим приликама, кад је рат с Русијом, иде на то да се нарочито Грци поставе у немогућност да што предузму и да се Порта осигура од уну-

ГОДИШЊИЦА ХУП п