Godišnjica Nikole Čupića

ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У БОЦИ КОТОРСКОЈ 205

трајаше више година, напокон посредовањем Сан. даља Хранића склопи се мир године 1412, по којем Млечићи Баоши поврате Будву и Уцињ.

Кад се повратио мир, стаде Баоша Ш. да се брине о уређењу земље, којој је рат многи квар нанио био. Године 1413 основа он православни манастир Св. Николе у Лрасквици у Паштровићима. Та задужбина Баоше ПТ. још опстоји.

Послије више година мира, дође 1419 опет до рата с Млечићима. Баоша преоте Бар и Дриваст, а Которанима учини многе штете. Которани се предадоше Млечићима, чији адмирао Петар Лоредан заузе град Котор 25. јула 1420.

Исте ове године узе Петар Лоредан и Иревлаку. Међутим бијаше склопљено примирје; али преговори о миру још не бијаху приведени, кад године 1421 Баоша Ш. умрије.

За владања Ђурђа П. и Баоше ПТ. бијаше положај православне цркве у Зети исти као и за Неманића: господетво над земљом још би у српским рукама, а Млечићи не бијаху друго до придошлице, које црквени згафив фио морадоше прихватити.

Права зетске митрополије бијаху изван сваке дискусије, те стога о томе нема ни помена у ср ско-млетачким уговорима од године 1896 и 1412. Јурисдикција зетскога митрополита над православнима протезала се и на млетачке крајеве Доње Зете, без обзира на нове међе. Ово се изријеком потвр- · ђује у анексу од 1426 к уговору о миру од године 1428, гдје се каже: да митрополит има јурисдикцију над свима црквама славенске вјероисповијести, какб то бијаше у доба господина Ђурђа Страцимировића, и господина Баоше.“