Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ 951

ПЦ Грчка, немачка, и шведска гимнастика,

Гимнастика, којом су се, зарад унапређења телеснога развитка у омладине, служили стари културни народи, а нарочито Грци и Римљани, није била никаква вештачка гимнастика, са справама и вештачки удешеним системом, већ проста и природна, управо, народна. Састојала се у слободном кретању на свежем ваздуху, у гимнастичким, дечјим и народним играма, — а таква је гимнастика, као што је у последње доба признато, најподесније и најпоузданије средство за физичко васпитавање.

У том погледу стоје Грци на првоме месту.

Нигде и никада до данас нису гимнастичке игре биле неговане у толикој мери, колико у Грчкој. Још од првих времена својих, Грци су их јако ценили као одвећ потребне за унапређење здравља и оснажење тела; о њима прича Омир још у доба Тројанске војне. Али су их Грци умели уважавати и као поуздане чиниоце за правилан и хармонијски развитак целога организма; . као чиниоце, који чине тело окретним и гипким, стројним и допадљивим, развијајући га до потпуне лепоте. С тога су их и сматрали као најважнији део у васпитавању омладине. И сами стари законодавци грчки, Ликург и Солон, унели су у законе нарочите одредбе о оба_ везном и општем васпитавању телесном.

Гимнастичке игре у Грчкој удруживале су све људе једнога места: на њих су се стицалипу њима суделовали и млади и стари, и богати и сиромаси. За њих су подизане нарочите, · огромне и