Godišnjica Nikole Čupića

| 62 РОУ2 ~

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ зграда (НаЏеп), с вештачком гимнастиком у затвореном лростору, с увођењем нарочитих справа за телесно вежбање — с реком и барнама!

Нагли развитак гимнастике у. Немачкој изазван је великим догађајима историјским, који су се тада дешавали у њеним земљама. Битке код Аустерлица, · (1805.) и Јене (1806.) уништиле су аустријску и пруску одбрану, и Наполеонов јарам постаде за Немце сувише тежак и несносан. Тада се јавља први живљи покрет у корист гимнастике, који је подстакао велики патриота немачки Ку. |. Јаћт.

Јан је био знатан филолог немачки; његово је име историјско, као име великога родољуба и покретача за ослобођење своје отаџбине. У спису „Пешвећег УоКафши“ (1810. изнео је план за опште народно васпитавање, у жељи, да народну снагу појача и народни дух окрети за дело народнога ослобођења испод туђинског јарма. |

Јанов предлог о оснивању јавних гимнастичких вежбаоница нашао је одзива. Лрва гимнастичка вежбаоница отворена је џ Берлину 1811., по Јановим правилима и упутима; а наскоро се установише и по другим местима у Немачкој.

Поред оштрог систематског вежбања телесног, Јан је полагао важност и на гимнаст. игре, у којима су се гимнастичари могли слободније кретати. Али је главно тежиште било у вештачкој гимнастици са справама. Ту се први пут појављују барне и рек као нове справе.")

') Јан је први употребио реч Титпет, мислећи да је немачкога порекла и да долази од старе немачке речи Титпат (обртање). Али је та реч позајмљена од латинске (отпате, која опет произлази од грчке торуг9о (окружавати, обртати). Речи Титпе, Титтет и Тонт истога су порекла.