Godišnjica Nikole Čupića

ФИЗИЧКО ВАСПИТАВАЊЕ 975

напрезање дуже. С тога се не смемо дуго бавити на справама у вишењу и ослањању. Физиолошко дејетво контракција, тј. промене, које се чине у крвотоку и мишићним лимфама, корисније су за храњење мишића онда, кад они нису дуго остајали у грчењу. Умерено шроменљиво кретање има утицај који и масажа, уклања шкодљиве саставке (Легзе|типоззбоТће), доводи хранљиве и тиме утиче на опорављање мишића.

Сви се Физиолози слажу у томе, да је уклањање барна једна од најпречих поправака у гимнастици, како би се телесно васпитавање правилније развијало. Али се томе највећма противе учитељи гимнастике, који мисле да би се тиме задао гимнастици самртни ударац, и који барне сматрају као „символ немачке гимнастике“.

У животу се нигде не дешава да чинимо онаква кретања, каква су на барнама уобичајена. Ни на којем месту, ни у Којој прилици, нећемо наћи таква два ослонца, између којих би се имали увући и, искривљеним рукама, носити целу тежину свога, тела п ту предузимати љуљања, обртања и превртања! Нашто се напрезати некорисним кретањима, која нигда не могу послужити у борби за опстанак, и која се само у циркусима и гимнастичким вежбаоницама виђају '..

Ако посматрате групу дечака, који се на Рај нама вежбају, приметићете међу њима више њих, који нису у стању да, опруженим рукама и издигнутом главом, носе своје тело. Многи младићи имају одвећ слабе мишице, те не могу да изврше ово вежбање; упшњу се неколико тренутака, почну дрхтати и, кад им нестане енаге, рамена им се уздигну. Заман учитељ командовао да се прса и глава напред

18•